Hoe kan ik de bestandsgrootte van een afbeelding verkleinen?

Hoe kan ik de bestandsgrootte van een afbeelding verkleinen?

Het is fijn om op een website te kunnen surfen met een snelle laadtijd. Dat je bij het klikken op een link meteen wordt doorgestuurd zonder dat je hier 10 seconden voor hoeft te wachten.

Er zijn verschillende manieren om de laadtijd van je website te bevorderen. Je kunt je verdiepen in de hostingpartij, ervoor zorgen dat je website goed is opgebouwd en je kunt afbeeldingen comprimeren (verkleinen).

Vooral dat laatste is een toegankelijke manier om de snelheid van je website te bevorderen die iedereen elke dag kan hanteren. Maar hoe kun je afbeeldingen verkleinen?

Wat is een bestandsgrootte van een afbeelding?

Als we praten over een bestandsgrootte van een afbeelding, dan hebben we het over de ruimte die het afbeeldingsbestand in beslag neemt.

Het zegt iets over de grootte van een afbeelding. Een foto met een hoge resolutie heeft meer ruimte nodig om opgeslagen te worden, dan een foto met een lage resolutie.

Ook de afmetingen van een foto kunnen een rol spelen. De bestandsgrootte van een kleine foto is vaak kleiner dan de bestandsgrootte van een foto met een grotere afmeting.

Alles wat op het internet wordt geplaatst neemt ruimte in beslag en de afbeeldingen die jij op je website plaatst zijn daar geen uitzondering op.

Waarom is het belangrijk om de bestandsgrootte van een afbeelding te verkleinen?

Laten we een fotoboek als metafoor gebruiken. Stel, je bent op vakantie geweest en hebt je vakantiefoto’s laten afdrukken zodat je de foto’s kunt vastplakken in een fotoboek.

Beeld je even in dat elke foto twee kilogram weegt. Hoe meer foto’s, hoe zwaarder je fotoboek wordt. Op een gegeven moment heb je zoveel foto’s in je fotoboek geplakt dat er geen nieuwe foto’s meer bij passen. Je fotoboek zit vol en weegt zwaar vanwege alle foto’s van twee kilogram per foto.

Je fotoboek is niet alleen overvol. Vanwege het gewicht is het ook lastig om door je fotoboek te bladeren. En dat is jammer! Want je hebt een mooi fotoboek gemaakt met fijne herinneringen.

Gratis e-book
Je blog vindbaar maken voor Google

Ontdek in 7 simpele stappen hoe je jouw blogs zo plaatst dat ze vindbaar worden in Google (en dat je dit binnen een half uur gedaan kunt hebben).

Blogs vindbaar maken in Google

Direct in je mailbox!

De bestandsgrootte verkleinen om ruimte te besparen

De opslagruimte voor afbeeldingen in de mediabibliotheek van je website is niet oneindig. Zo kun je in een gratis WordPresswebsite tot maximaal 1 GB aan foto’s uploaden. Daarna moet je upgraden naar een betaald abonnement om je opslagruimte te verhogen.

Door de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen bespaar je ruimte waardoor je meer afbeeldingen kunt uploaden in de mediabibliotheek.

Dat is hetzelfde als je vakantiefoto’s voor je fotoboek door midden knippen, zodat er meer ruimte is voor andere foto’s.

De bestandsgrootte verkleinen om de snelheid van je website te bevorderen

Nog belangrijker is dat je de bestandsgrootte van je afbeeldingen verkleind, zodat het de snelheid van je website bevordert.

En daar is iedereen blij mee. Vooral je bezoekers en Google. Google wil graag gebruiksvriendelijke websites zien en beloont de allerbeste websites met de meest waardevolle content.

Daarom hoort het verkleinen van de bestandsgrootte van je afbeelding een basisprincipe te zijn bij het optimaliseren van je blog voor Google, omdat het simpelweg de snelheid en laadtijd van je website bevordert.

Daarom moet je ook geen foto’s van twee kilogram per foto in je fotoboek hebben, omdat het een negatief effect heeft bij het bladeren en bekijken van de foto’s in je fotoboek.

Dus, hoe kleiner de bestandsgrootte van je afbeelding in je blog of ergens anders op de website, hoe meer ruimte je bespaart in de mediabibliotheek en hoe blijer Google wordt vanwege de snelheid (en dus gebruiksvriendelijkheid) van je website.

Hoe hoog mag de bestandsgrootte van mijn afbeeldingen voor de website maximaal zijn?

Er is geen officiƫle richtlijn als het gaat om de maximale bestandsgrootte van de afbeelding voor je blog.

Er is wel een indicatie. Zo plaatsen wij in een blog of elders op de website geen afbeeldingen met een bestandsgrootte van 1 MB (megabyte) of hoger.

We plaatsen dus alleen foto’s in kilobytes. Daarnaast proberen we altijd het maximale uit de foto te halen en comprimeren we de afbeelding altijd. Ook als de afbeelding al kleiner is dan 1 MB. Hoe kleiner de bestandsgrootte van de afbeeldingen, hoe beter het is.

Hoe kan ik de bestandsgrootte van een afbeelding verkleinen?

Hoe kan ik de bestandsgrootte van een afbeelding verkleinen?

Nadat je leuke en passende foto’s voor je blog hebt opgezocht, kun je de bestandsgrootte van de foto’s verkleinen.

Hier zijn online handige hulpmiddelen voor te vinden.

Wij gebruiken TinyPNG. Hier kun je foto’s van maximaal 5 MB verkleinen. Heb je vaak foto’s die groter zijn dan 5 MB? Dan kun je Pro worden en foto’s van elke bestandsgrootte comprimeren.

TinyPNG verkleint automatisch de bestandsgrootte van je foto’s nadat je deze hebt geĆ¼pload op de website.

Blogs plaatsen uitbesteden

Je blogs in
een mum van tijd online

De Blogplaatser plaatst je blogs: grafisch strak en tot in detail geoptimaliseerd voor Google. Zodat jij je volledig kunt focussen op het schrijven van je blogs.

Of bel direct: 0643794997

Vergelijkbare berichten