Waar kan ik foto's voor mijn blog downloaden?

Waar kan ik foto’s voor mijn blog downloaden?

Foto’s in een blog zijn belangrijk. Ze zijn het visitekaartje van je blog. Ze maken een blog prettig leesbaar en geven een visueel beeld van de inhoud van je blog.

Foto’s worden vaak onderschat en tegelijkertijd is er veel onwetendheid over blogs. Zo vinden wij het een grote fout als je blogs met een lage resolutie op je website plaatst.

Want, daar gaan we weer. De foto is het visitekaartje van je blog, van je website en van je bedrijf. Een foto met een lage resolutie ziet er grafisch onverzorgd uit en dat is zonde.

Maar waar haal je professionele foto’s vandaan? Moet je hiervoor als model gaan staan, honderden euro’s per jaar betalen, zelf een fotocamera kopen of kun je er ergens gratis foto’s vandaan halen?

Eigenlijk hebben alle opties zijn voor- en nadelen. En daar gaan we het eens over hebben.

Professionele foto’s voor mijn blog zoeken: wat zijn de opties?

Er zijn verschillende manieren om een professionele blogfoto’s te vinden en te gebruiken.

Een aantal van de opties heb ik eigenlijk al genoemd:

  • Je kunt foto’s van betaalde stockfoto-websites halen.
  • Je kunt ook kiezen voor gratis stockfoto-websites.
  • Je kunt een camera kopen en zelf foto’s schieten.
  • Je kunt als model gaan staan of modellen zoeken en hem of haar fotograferen of laten fotograferen.

Foto’s van betaalde stockfoto-websites halen

Op betaalde stockfoto-websites ga je gegarandeerd de meeste foto’s vinden die passen bij allerlei verschillende onderwerpen van je blog.

Dus als je een foto wilt van iemand die met een kruimeldief de auto schoonmaakt, dan krijg je met eenvoudige zoektermen honderden tot duizenden resultaten.

Stockfoto-websites hebben al snel miljoenen foto’s op de website waar je gebruik van mag maken. Maar daar staat dan wel een tarief tegenover.

Is dat het waard vraag je je af? Wij denken van wel. Helemaal als je blogs schrijft over hele specifieke onderwerpen. Dan is het vaak moeilijk om goede foto’s te vinden en stockfoto-websites bieden vaak de oplossing.

Wat zijn goede betaalde stockfoto-websites?

Er zijn veel betaalde stockfoto-websites, maar dit zijn de meest bekende sites met een enorme database aan foto’s:

Waar kan ik foto's voor mijn blog downloaden?

Gratis stockfoto-websites

Kijk je liever naar je portemonnee en wil je graag geld besparen? Dat snappen we wel, dat willen we het liefst allemaal. Het is wel belangrijk om te weten dat de opties tot professionele foto’s die passen bij het onderwerp van je blog kleiner wordt als je hier geen enkele euro voor wil betalen.

Dat betekent echter niet dat je geen professionele foto’s meer kunt downloaden en dat alle opties tot kwalitatieve foto’s zijn verdwenen. Integendeel zelfs. Er zijn verschillende websites waar je gratis en voor niets professionele foto’s kunt downloaden zonder dat je rekening hoeft te houden met rechten van de foto. Dat betekent dat je alle foto’s voor commerciële doeleinden mag gebruiken.

Hoe werken gratis stockfoto-websites?

Mensen die van fotograferen een hobby hebben gemaakt kunnen hun foto’s delen op gratis stockfoto-websites. Deze websites zijn een platform geworden voor fotografen die zichzelf in de schijnwerpers kunnen plaatsen.

Fotografen weten dat als ze een foto op een gratis stockfoto-website plaatsen, de foto’s overal voor gebruikt mogen worden. Dat staat ook duidelijk in de voorwaarden bij het uploaden van een foto op de website.

Fotografen vinden het leuk om foto’s met de wijde wereld te delen, maar op meerdere websites kun je je als fotograaf ook in laten huren. Gratis stockfoto-websites omvatten een soort portfolio voor de fotograaf.

Wat zijn de nadelen van gratis stockfoto-websites?

Ook al is de database enorm en kun je tot duizenden foto’s downloaden op gratis stockfoto-websites, toch zijn er wel nadelen van gratis stockfoto-websites.

Allereerst zijn de website in korte tijd enorm gegroeid en worden de websites wereldwijd gebruikt. Grote kans dat de foto die jij voor je blog gebruikt ook in duizend andere blogs in Nederland worden gebruikt. Een foto in je blog is dus niet per se uniek. Dat is met betaalde stockfoto-websites ook niet altijd het geval, maar de kans dat duizenden andere blogs dezelfde foto’s gebruiken is hier een stuk kleiner.

Wat zijn bekende gratis stockfoto-websites?

Ten opzichte van betaalde stockfoto-websites zijn er minder websites waar je foto’s gratis kunt downloaden. De drie meest bekende websites zijn:

Hoe krijg ik de beste resultaten op stockfoto-websites?

Veel stockfoto-websites zijn internationaal georiënteerd. Dat betekent dat foto’s overal ter wereld worden aangeboden en worden gedownload.

Als je op zoek bent naar een foto van een bruine stoel, dan ga je met Nederlandse zoektermen als bruine stoel minder resultaten krijgen dan met Engelse zoektermen als brown chair.

Zoek dus in het Engels. Dan haal je het maximale uit je zoekresultaten.

Gratis e-book
Je blog vindbaar maken voor Google

Ontdek in 7 simpele stappen hoe je jouw blogs zo plaatst dat ze vindbaar worden in Google (en dat je dit binnen een half uur gedaan kunt hebben).

Blogs vindbaar maken in Google

Direct in je mailbox!

Zelf een camera kopen en foto’s schieten

Het is misschien een ver-van-je-bedshow, maar toch willen we het benoemen. Je kunt ook zelf een camera kopen en foto’s schieten. Dat vergt kennis over de camera en veel tijd, maar je maakt grote stappen als je voor unieke content op de website gaat.

In een wereld waar we veel meer van elkaar aan het vervreemden zijn is unieke content een unieke kans voor je bedrijf. Het is een manier om anders te zijn dan anderen. Daarnaast zijn eigen foto’s professioneel en het beste visitekaartje voor je website en je bedrijf.

Maar, ga alleen voor eigen foto’s op je websites als je weet wat je aan het doen bent. Want met eigen foto’s kun je de plank ook volledig misslaan. Foto’s moeten er op zijn minst een beetje professioneel uitzien.

Als model gaan staan of modellen zoeken en een fotograaf inhuren

Ken je een goede fotograaf in je omgeving? Of ben je bereid om voor een onbekende fotograaf te betalen? We weten het, het is een investering en het moet passen bij de ambities van je bedrijf.

Maar we geloven enorm in deze investering. Of je nu zelf foto’s gaat schieten of een fotograaf in gaat huren, in beide gevallen maak je je website en je social mediakanalen rijk met unieke content. Persoonlijker dan dat kun je het haast niet krijgen.

Als je een fotograaf inhuurt, dan kan het ook lonen om zelf op de foto te gaan. Een persoonlijke twist aan je bedrijf is tegenwoordig belangrijk. Je kunt professionele foto’s van jezelf gebruiken voor je website (je homepage, je blogs, je salespage, je contactpagina, etc.) en voor je social mediakanalen uiteraard.

Gebruik social media voor blogfoto’s

Je kunt ook foto’s gaan zoeken op verschillende social media platformen. Gebruik hashtags voor goede zoekresultaten en vind op deze manier professionele foto’s voor je blogpost.

Het voordeel hiervan is dat je gedetailleerde foto’s kunt zoeken die passen bij het onderwerp van je blog. Houd er rekening mee dat je deze foto’s niet mag kopiëren en plakken. Deze foto’s zijn niet van jou.

Om toegang te krijgen tot foto’s van social media moet je toestemming vragen aan de maker van de foto en de juiste creditering geven bij het plaatsen van de foto.

Het is misschien niet de meest handige en gangbare manier voor het zoeken van een foto. Het voordeel is echter dat je unieke foto’s in je blog kunt plaatsen.

Waar kan ik foto's voor mijn blog downloaden?

Foto’s van andere bedrijfswebsites

Schrijf je over een specifiek onderwerp en ben je op een website gestuit waar professionele foto’s op de website staan over het onderwerp waar jij een blog over schrijft?

Waarom neem je geen contact op met de eigenaar van het bedrijf? Je kunt een win-win situatie creëren.

Jij hebt professionele foto’s op je website en in je blog.

De eigenaar van het bedrijf waar jij de foto’s vandaan haalt krijgt een backlink naar de website van het bedrijf en gratis reclame door de naam van het bedrijf te noemen.

Creative Commons-licenties

En tot slot willen we het hebben over Creative Commons.

Creative Commons is een licentie dat je de mogelijkheid geeft om foto’s te gebruiken onder bepaalde voorwaarden, zoals het vermelden van de fotograaf.

Websites zoals Flickr en Wikimedia Commons bieden foto’s onder verschillende Creative Commons-licenties aan.

Foto’s downloaden terwijl je hier geen recht op hebt

Wij willen benadrukken dat het van groot belang is dat je kennis hebt van je rechten als je foto’s gaat downloaden en deze gaat gebruiken voor je website/blog.

Onderschat het niet. Wees er zeker van dat je een foto mag downloaden en deze mag gebruiken op je website.

Gebruik je foto’s die je eigenlijk niet mag gebruiken? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een flinke boete.

Bij het downloaden van een foto en het plaatsen van een foto op je website moet je er zeker van zijn dat je de rechten hebt om dit te doen of dat je op de hoogte bent dat je hier iets voor terug moet doen, zoals het vermelden van de maker van de foto.

Blogs vindbaar maken voor Google

Heb je de juiste afbeeldingen voor je blog gevonden? Dan is het spelletje nog niet klaar. Je kunt een afbeelding namelijk ook optimaliseren voor Google. Dat doe je door de bestandsgrootte van je afbeelding te verkleinen en de afbeelding een bestandsnaam mee te geven, bijvoorbeeld.

Door een afbeelding te optimaliseren vertel je Google waar de afbeelding over gaat. En dat is belangrijk, want hoe meer duidelijkheid je aan Google geeft, hoe blijer Google wordt.

Blogs plaatsen uitbesteden

Je blogs in
een mum van tijd online

De Blogplaatser plaatst je blogs: grafisch strak en tot in detail geoptimaliseerd voor Google. Zodat jij je volledig kunt focussen op het schrijven van je blogs.

Of bel direct: 0643794997

Vergelijkbare berichten